České děti se málo hýbou - chybí jím motivace

list V kategorii: Rady a tipy Datum: comment Komentáře: 0 favorite Zobrazení: 449

V prosinci 2022 na Univerzitě Karlově v Praze se uskutečnila konference Pohyb a zdraví. Účastníci dospěli k smutnému závěru: české děti se málo hýbou a to kvůli chybějící podpoře státu a motivaci. To není nic nového. Co s tím můžeme ale udělat?

Všichni víme, že pohyb pozitivně ovlivňuje zdravý vývoj člověka a jeho budoucí tělesnou i duševní kondici. Po skončení pandemie koronaviru ale výrazně propadla tělesná zdatnost žáků. Mezi možné příčiny byla zařazena i řada závislostí, které odlákávají dnešní děti od sportu.

Může být tělocvik i zábava?

Zaznělo i několik návrhů řešení problému - například zavést třetí hodinu tělocviku nebo reagovat na popularitu videoherního průmyslu u mládeže a více propojit e-sport a fyzickou aktivitu. Miroslav Jansta, předseda České unie sportu, nabídl vzít příklad z Kanady, která podobný problém již vyřešila takovým způsobem, že pohybové aktivity u dětí dnes v zemi rozvíjí už od předškolního věku. Fyzické aktivity podporují obce, města a kraje tak, že udržují sportoviště u škol a poskytují šatny a kvalitní zázemí. Účastníci se shodli na tom, že je potřeba pomoci školám, aby děti vůbec motivovaly k větší pohybové aktivitě.

I běžné cviky jsou na AirTracku prostě zábavnější!

Jaké jsou možnosti pro rozvoj výuky tělesné výchovy na školách?

Sportovat určitě jde i v rámci mimoškolních vzdělávacích aktivit. Řešením by mohly být kroužky a další volnočasové aktivity, ale pro některé rodiny to může být docela náročné - jak časově, tak i finančně. Často pracující rodiče nemají čas dítě vyzvednout ze školy a odvézt na trénink, kde se musí počítat s oddílovými poplatky a investicemi do vybavení.

Z velkého průzkumu mezi rodiči, který realizovala společnost SANEPvyplynulo, že alespoň hodinu denně se pohybu věnuje pouhých 14% českých dětí a více než 40% dětí pravidelně nosí do školy omluvenky z tělocviku. Je zřejmé, že školáky povinné hodiny nebaví, a to z velké části kvůli nemodernímu přístupu státních škol k výuce tělesné výchovy. V našem článku Škola,‌ ‌aneb kolébka mladých sportovců‌ jsme psali o možnostech využití nafukovacích pomůcek a AirTracků v hodinách školního tělocviku, což by mohlo zpestřit výuku a udělat ji zajímavější jak pro děti, tak pro učitele. Přečíst si můžete i náš článek o možnostech cvičení a rozvíjení pohybových schopností dětí již od předškolního věku Základy dětské motoriky s nafukovacími pomůckami

Příklad využití a skladování nafukovacích pomůcek ve škole

AirTrack Factory nabízí široký výběr nafukovacích pomůcek, užitečných nejen pro profesionální gymnasty - od jednotlivých odrazových můstků a malých prvků až po velké sety. Například AirJump set je ideální pro žáky ze základních škol. Jeho součástí je AirTrack P2, který má perfektní odraz a je naprosto dostačující pro malé i vetší žáky a všeobecnou pohybovou přípravu. AirBox lze použít jako metodickou pomůcku pro postupnou progresi v rámci odrazové přípravy a výuky přemetů a přeskoků. Nakloněnou plochu AirIncline lze zase výborně využít pro výuku kotoulů a přemetů, nebo třeba i jako zábavný prvek překážkové dráhy.

Pro ty, kteří by rádi sáhli po hotovém, kompletním řešení, máme například TakeOff set, jehož součástí jsou AirTrack P3 a AirRoll Takeoff - speciálně upravený nafukovací válec, který se připevní k AirTracku a lze jej tak využít jako odrazový můstek nebo trampolínku. Tento set díky vyššímu AirTracku P3 je vhodný jak pro žáky ze základních, tak i ze středních škol. Jak může taková výuka vypadat? Mrkněte na video zde.

Závěr

Mladá generace představuje naši budoucnost. Je důležité chránit zdraví dnešních dětí a podporovat jejich nadšení a zájem o sport. Pomoct by mohl modernější a kreativnější přístup k výuce tělesné výchovy, který by motivoval děti se více věnovat svému zdraví a tělesné zdatnosti.

Chcete poradit s výběrem? Kontaktujte nás zde

Komentáře

Žádné komentáře

Napsat komentář

Neděle Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Sobota Leden Únor Březen Duben Květen Červen Červenec Srpen Září Říjen Listopad Prosinec
  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již u nás účet?
Přihlaste se nebo si obnovte heslo